Toukokuussa 28. päivä kokoontui Suomen Kennelliiton kerhohuoneistossa 14 hengen ryhmä, joilla kaikilla oli sama tarkoitus. Eli kiinnostus Suomessa silloin melko uuteen koirarotuun eli pienajokoira beagleen.
Tämä joukko perusti uudellemaalle beagle-toimintaa harrastavan yhdistyksen ja äänestyksen jälkeen nimeksi tuli Beagle ry -rf. Perustamisasiakirjan allekirjoittivat tässä tilaisuudessa myyntipäällikkö Gunnar Wickström, Asentaja Antero Lindroos, neiti Gitta Ringwall sekä varatuomari Pentti Lyytikäinen. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Gunnar Wikström, sihteeriksi Pentti Lyytikäinen ja johtokunnan jäseniksi Gitta Ringwall, Antero Lindroos, Raimo Luoma ja varajäseniksi Oiva Niinivirta ja Leo Erlund. Tilintarkastajiksi ja heidän varamiehikseen Pirkko Savimaa ja Veikko Mastonen. Samana iltana päätettiin myös rotukirjan pitämisestä ja tätä tehtävää hoitamaan valittiin koululainen Mariette Lindqvist. Tänä päivänä hänet tunnetaan paremmin nimellä Mariette Viljanen.
Yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin 21.8.1963. Laadittujen sääntöjen mukaan Beagle ry:n kotipaikka oli Helsinki ja yhdistys oli kaksikielinen. Elokuussa 1963 Beagle ry liittyi Suomen Kennelliiton jäseneksi ja syyskuussa 1963 Beagle ry hyväksyttiin jäseneksi Uudenmaan Kennelpiiriin. Liittymisestä silloisen rotujärjestön Suomen Beaglekerhon - Finska Beagleklubben ry:n jäseneksi lienee tapahtunut vuonna 1963, joskaan varmaa tietoa päivämäärää ei ole löytynyt. Kuitenkin rotujärjestön 31.3.1964 pidetyn vuosikokouksen yhteydestä löytyy maininta Beagle ry:n liittymisestä jäseneksi.

Gunnar Wikström oli yhdistyksen puheenjohtajana 5 vuotta eli vuosina 1963-1967. Hänen aikanaan pidettiin yhdistyksen ensimmäiset ajokokeet 13.10.1963 eli yhdistyksen historian ensimmäisenä syksynä. Kokeiden ylituomarina toimi kapteeni evp. Verner Rossi ja kokeisiin osallistui 5 beagleä esim Mariette Lindqvistin Virginia ja Pirkko Savimaan Jahti-Pimu. Ajokokeissa kilpailtiin vuoteen 1967 saakka dreevereiden silloisilla koesäännöillä, jonka jälkeen kokeissa on käytetty Suomen Ajokoirien koesääntöjä, pienin poikkeuksin. Suomessa beaglejen määrä kasvoi kasvamistaan. Koiria rekisteröitiin Suomessa vuonna 1964 yhteensä 125. Beagle ry:n jäsenten omistuksessa oli yhteensä 27 beagleä, jäsenmäärän ollessa 24.
Suurena kunniaosoituksena Beagle ry:n vastavalmistunut hopeinen rintamerkki ojennettiin Wilhelm Scauhmanille ja Verner Rossille. Beagle ry:n jäsenen Pentti Lyytikäisen omistama uros Cullabine Bellman alias Saki saavutti toisena Suomen beagleistä FIN käyttövalioarvo tittelin jo vuonna 1966.
Syyskuussa 1967 piti ensimmäisen näyttelynsä yhdessä Yleisen Dreeveriyhdistyksen kanssa eli Suomen pienajokoirien erikoisnäyttelyn Munkkivuoren ostoskeskuksessa, missä 47:ää beaglejä arvosteli ulkomuototuomari Hans Lehtinen.

Jaakko Aalto valittiin puheenjohtajaksi Wikströmin jälkeen. Myös hän oli yksi yhdistyksen perustajista ja toimi yhdistyksen puheenjohtajana 5 vuotta vuosina 1968-1972. Aallon aikana järjestettiin toistamiseen Suomen pienajokoirien erikoisnäyttely vuonna 1968 yhdessä yleisen Dreeveriyhdistyksen kanssa. Tällä kertaa näyttely oli Tapiolan urheilukentällä ja tuolloin tuomarina toimi perustajajäsenemme Gitta Ringwall.
Aallon aikana koetoiminta oli yhdistyksessä vilkasta. Yhdistyksen hihamerkit valmistuivat vuonna 1970 ja ainoa ero niiden ja nykyisten välillä on kotipaikka, joka vuonna 1970 oli edelleen Helsinki. Beagle ry järjesti rotujärjestön neljännen Ajovoittaja ottelun Nurmijärvellä Kotorannassa 1971, jossa Mia uudisti voittonsa ja muutenkin ykköspalkintoja herui neljä.
Beaglejen rekisteröinti määrä kasvoi Suomessa yli tuhanteen vuonna 1971. Yhdistyksen jäsenmäärä oli kasvanut 87:ään jäseneen. Jaskan aikana aloitettiin verinen, mutta kuitenkin leikkimielinen pilkkikisa Ajokoiramiehiä vastaan. Perinne on säilynyt tähän päivään saakka. Varsinaisista kerhoilloista löytyy ensimmäinen maininta myös huhtikuulta vuonna 1972. Jaakon puheenjohtaja kauden lopussa valmisteltiin yhdistyksen sääntömuutoksia, missä syyskokouksesta luovuttiin ja siirrettiin asiat vuosikokoukselle.

Vuonna 1973 puheenjohtajaksi valittiin Lauri Repo ja myös sinä vuonna sääntömuutoksen yhteydessä Beagle ry:stä tuli yksikielinen ja nimen perästä poistuivat rf. Lauri Repo oli yhdistyksemme puheenjohtajana 3 vuotta vuosina 1973-1975. Jäsenistöön pidettiin yhteyttä kierto kirjeitse ja valokopiointikoneen yleistyessä jäsenlehti aloitti ilmestymisensä pari kertaa vuodessa. Vietettiin erilaisia kerhoiltoja erilaisin teemoin. Kokeita pidettiin jänisrikkaissa maastoissa Etelä-Hämeen puolella Lopella. Vuonna 1975 tuli Beagle ry:n kaksipäiväisiin kokeisiin vieraita Ruotsista. Vieraat tutustuivat suomalaisiin koesääntöihin ja arvostelivat koiria omilla säännöillä. Tulokset olivat samansuuntaisia ja tämä johti maaotteluiden kosketukseen ja kisojen järjestämiseen vuonna 1977. Lassen puheenjohtaja vuosina Beagle ry oli järjestämässä taas rotujärjestön Ajovoittaja ottelua Pirkka-Hämeen Beaglen estyessä yhdessä Hartolan ja Sysmän beaglemiesten kanssa. Ajovoittaja ottelu järjestettiin Sysmässä, missä kehno sää verotti tuloksia niin, että saatiin vain kolme kakkospalkintoa ja kymmenen nollaa. Mestariksi tuli yhdistyksemme jäsenen Saga Keinon uros Raiku.

Vuosi 1976 oli beaglein rekisteröintien huippuvuosi. Beaglejä rekisteröitiin peräti 1594 kappaletta. Beagle ry:n puheenjohtajaksi valittiin Rainer Rintala. Rainer toimi yhdistyksen puheenjohtajana kaksi jaksoa 1976-1977 ja 1980-1981 eli yhteensä neljä vuotta. Vuosina 1978-1979 puheenjohtajana oli Harri Koivu, Palomäeltä.
Helsingin työnväen talossa pidettiin beaglein erikoisnäyttely 1976 ja Iso Iitassa pidettiin saunailta, johon osallistui peräti 46 henkeä.
Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuonna 1976 kasvanut 116 henkeen. Kerhotoiminta ja leikisti vaan näyttelyiden järjestäminen oli vilkasta. Rainerin koira Börjebergs Mahjong leivottiin ajovoittajaksi Haukiputaalla 1977, missä tuli peräti seitsemän ykköstä. Seuraava vuonna 1978 Ajovoittaja tittelin toi mukanaan Kruunupyystä Rolf Juseliuksen narttu Assi.

Uudenmaan kennelpiiri vietti 20-vuotis juhliaan vuonna 1977. Kennelliitto halusi perustaa Helsingin Seudun kennelpiirin eli erottaa sen omaksi Uudenmaan kennelpiiristä. Yhdistyksemme vastusti, mutta siitä huolimatta Helsingin Seudun kennelpiiri perustettiin 1978 ja Beagle ry päätti jäädä Uudenmaan kennelpiiriin. Vuoden 1978 vuosikokouksessa yhdistyksen sääntöihin tehtiin toinen muutos, jolloin yhdistyksen kotipaikka siirrettiin Suur-Helsingin ulkopuolelle Nurmijärvelle.
Yhdistykselle tilattiin oma viiri vuonna 1980 ja ensimmäiset viirit luovutettiin SBJ:n silloiselle puheenjohtajalle Juhani Hirvensalolle, Jaakko Aallolle, Saga Keinolle, Sakari Peltoselle ja Reijo Koivulle. Reijo Koivu kutsuttiin myös samana vuonna Beagle ry:n kunniajäseneksi.

Vuonna 1982 puheenjohtajaksi astui Pertti Poikolainen. Pertti on ollut yhdistyksemme pitkäaikaisin puheenjohtaja, tasaiset kymmenen vuotta eli 1982-1991. Pertin lähes koko puheenjohtaja kauden aikana oli hänellä kotijoukot eli Ritva Poikolainen yhdistyksen sihteerinä.
Beagle ry järjesti beaglein näyttelyn Nurmijärvellä 1983 yhdessä Ajokoiramiehet ry:n ja Impivaaran Hallien kanssa. Beaglejä oli 30 ja ne arvosteli Paavo Mattila. Vuosina 1986,1988 ja 1990 osallistuttiin kaikkien rotujen näyttelyn järjestämiseen Nurmijärvellä. Vuonna 1990 oli penikkatautiepidemia ja se tuotti näyttelyn järjestämiselle omat hankaluutensa. Näyttelyt olivat ilopiriste yhdistyksen talouteen. Näyttelyiden eteen suurimman työpanoksen antoi yhdistyksen silloinen sihteeri Ritva Poikolainen ja kiitos hänelle siitä. Pertin viimeisenä puheenjohtaja vuotena 1991 järjestettiin vielä beaglein erikoisnäyttely Helsingin Tervasaaressa.
Lohko järjestettiin Pertin aikana kolmasti (1983,1984,1991) ja rotujärjestön Ajovoittaja ottelu kerran Vihdissä vuonna 1987. Vihdissä herui ykkösiä kaksi ja palkintosijoja yhteensä seitsemän. Ajovoittajaksi tuli nuori narttu Tuija, Iisalmesta.
Pertin aikana juhlittiin yhdistyksen 20-vuotis juhlia Karjala talolla ja kunniajäseniksi kutsuttiin perustajäsenet Mariette Viljanen, Raimo Luoma, Veikko Mastonen ja Antero Lindroos. Yhdistyksen 25-vuotis juhlassa Lepolammella kunniajäseniksi kutsuttiin Elina Aalto, Reino Kumpulainen, Lauri Repo ja Pentti Särmä. Pertin aikana olimme ensimmäisellä risteilyllä yhdistyksen nimissä vuonna 1991. Toiminta oli koko 10-vuotiskauden ajan vilkasta. Järjestettiin 3-4 koetta vuodessa, leikisti vaan näyttelyitä, pidettiin rotujärjestön infopistettä messukeskuksessa ja erämessuilla.
Yhdistyksen sääntöihin tehtiin myös kolmas muutos vuonna 1988 kun joitakin pykäliä poistettiin tai muutettiin ja yhdistyksen kotipaikaksi tuli nykyinen Vihti. Syy kotipaikka vaihtoon löytyi kokeiden keskuspaikan saannista.

Antti Malmi toimi yhdistyksemme puheenjohtajana yhteensä 7 vuotta 1992-1994 ja 1996-1999. Antin kausien välissä puheenjohtajana oli vuoden 1995 Eira Flinck. Antin aikana yhdistys vietti 30-vuotis juhliaan risteillen Tallinaan. Beagle ry toimi rotujärjestön isäntinä vuosikokouksessa ja beaglein päänäyttelyssä maaliskuussa 1995. Samana syksynä järjestettiin myös Suomi-Ruotsi maaottelu Vuotinaisissa. Ajovoittaja rintamalla oli taas tapahtumarikasta. Yhdistyksemme jäsenen Pasi Kemppaisen Eräkaveri Yty Hyvinkäältä tuli vuonna 1996 Ajovoittajaksi Kontionlahdella, missä ykkösiä ajettiin neljä ja kakkosia kaksi. Seuraavana vuonna 1997 pidettiin rotujärjestön 30. ajovoittajaottelu Puolangalla ja Mestariksi ajoi Taneli Halosen Junttieinari Vantaalta peräti 82:lla pisteellä. Vuonna 1999 Beagle ry järjesti yhdessä Helsingin Seudun Beagle ry:n kanssa vuosituhannen viimeisen Ajovoittaja ottelun Nurmijärvellä 1999 Etelä-Hämeen Beagleltä puuttuessa resurssit kokeen järjestämiseen. Nurmijärvellä Astalan Sigge Oravaisista uusi mestaruutensa.
Antin aikana pidettiin pari beagleinfo tilaisuutta uudella maalla toinen Pornaisissa ja toinen Inkoossa. Tapahtumat keräsivät hyvin väkeä ja saimmekin jokusen uuden jäsenen. Yhdistyksen kunniajäseniksi Antin puheenjohtajakaudella kutsuttiin vuonna 1993 Pertti Poikolainen ja 1997 Ritva Poikolainen.
Pieni muutos yhdistykseen ja sen jäsenhankinta alueeseen tapahtui kun Helsingin Seudun Kennelpiiri vaati / kiristi Helsinkiin omaa beagleyhdistystä. Osa Beagle ry:n jäsenistä perusti Helsingin Seudun Beagle ry:n vuonna 1995 ja se otti yhteyttä ensimmäisen kerran tulevasta yhteistyöstä Beagle ry:n hallitukseen. Nykyäänkin moni yhdistyksemme jäsen on jäseninä kummassakin yhdistyksessä.

Seppo Bäckman on toiminut vuodesta 2000 yhdistyksen puheenjohtajana yksimielisesti valittuna. Sepon aikana ei ole vielä tapahtunut erikoista historian havinaa, mutta mainittakoon, Beagle ry: 40-vuotisjuhlavuosi. Juhlaristeily lähes neljänkymmenen jäsenen kanssa ja beaglein erikoisnäyttelyn järjestäminen Järvenpäässä lähes viidenkymmenen beaglein turvin.
Sepon aikana yhteistyö muihin ajavien koirien yhdistyksiin on tiivistynyt Uudenmaan sekä Helsingin kennelpiirien alueella.


Historiikin kokosi Maaret Lehtonen apunaan Mariette Viljanen.